Hz. Mevlânâ İbn Haldun Üniversitesi’nde anıldı

744. Vuslat yıl dönümü nedeniyle düzenlenen Şeb-i Ârûs töreninde konuşan İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, Mevlânâ’nın aslında Kur’an-ı Kerim’i hikmet yönüyle tefsir eden bir müfessir olduğunu söyledi.

Hz. Mevlânâ’nın 744. Vuslat yıl dönümü münsabetiyle İbn Haldun Üniversitesi’nde bir anma programı düzenlendi. Programa İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, İlahiyatçı-Yazar Doç. Dr. Emin Işık, Postnişin Hüseyin Top ve semazenleri ile çok sayıda davetli iştirak etti.

Programın açılışında konuşan Doç. Dr. Emin Işık, ilahi emirlerin zahiri maksatlarının dışında, bir de derûnî gayelerinin olduğunu belirterek, bu nedenle sadece zahirle uğraşmanın yetmeyeceğini, ilahi emirlerin hikmetlerini de bilmenin gerektiğini, anlattı. “Materyalizmin üç ana hedefi vardır. Ruhsuz madde, Allah’sız kâinat, dinsiz toplum” diyen Doç. Dr. Emin Işık, ilk iki hedefin başarıldığını ama sonuncu hedefin henüz başarılmadığını, toplumları dinden koparamadıklarını ifade etti. Bu yüzden dinin içinden maneviyatın alınmaya çalışıldığına vurgu yapan Işık, “Kupkuru, mekanik bir din oluşturmaya çalışılıyor” dedi. Mevlânâ’nın öğretilerinin dinin manevi boyutunu, sevgi temelli boyutunu öne çıkardığını aktaran Doç. Dr. Emin Işık, “Din, ilk olarak bilgi sonra da sevgidir” diye konuştu.

“Gönül dilinizde Musa’yı diriltin”
Programın açılışında konuşan İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz ise İslam’ı anlatma noktasında Hz. Mevlânâ en güzel modellerden olduğunu çünkü irşat ve tebliğ yaparken sözün güzelini kullandığını söyledi. Prof. Gündüz, “Eğer siz düşüncenizin kabul edilmesini istiyorsanız sanatlı bir anlatım kullanmanızda yarar vardır. Bugün bizim tebliğde ve irşatta sözlerimiz duygu yüklü, sanat dolu olursa fikirlerimizi kabul ettirebiliriz. Sanat bizim medeniyetimizde bu amaç için kullanılmıştır” dedi.
Mevlânâ’nın bütün kitaplarında hikmetin ön planda olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İrfan Gündüz, “Mevlânâ, aslında Kur’an-ı Kerim’i hikmet yönüyle tefsir eden bir müfessirdir” ifadelerini kullandı. Hz. Musa ve Firavun kıssasına atıfta bulunan Prof. Gündüz, “Firavun nefsimizdir. Musa ise kalbimiz, ruhumuz ve vicdanımızdır. Mevlana, siz siz olun gönül dilinizde Musa’yı diriltin diyor bize” diye konuştu.
Program, Postnişin Hüseyin Top ve semazenlerinin Kûçek Derviş Mustafa Efendi’nin Beyâtî Mevlevi ayinini icrâ etmeleriyle son buldu.